حامد عنقا نویسنده فیلمنامه مجموعههای تلویزیونی مثل «تنهایی لیلا» و «انقلاب زیبا» درباره دیدار اخیر هنرمندان سیما با رهبر معظم انقلاب و نکاتی که از طرف ایشان در این جلسه مطرح شد، بیان کرد: همه نکاتی که در این جلسه و در دست نوشته رهبر انقلاب مورد تأکید قرار گرفت باید به عنوان فصل الخطاب برای سریال سازان مدنظر قرار بگیرد. به طور مثال وقتی موضوع جنگ نرم به میان میآید باید این موضوع را مسجل بدانیم و دست به کار شویم.
وی با اشاره به تاکید رهبرانقلاب روی پرداخت سریالها به موضوع خانواده عنوان کرد: همه جوامع نسبت به خانواده حساسیتهای خود را دارند؛ از آمریکا گرفته تا اروپا و حتی کشوری کوچک در آفریقا نسبت به خانواده حساسیت دارند اما حساسیت برای ما به معنای لحاظ کردن مباحث اعتقادی و اسلامی است.
وقتی مبنا و حساسیتی وجود ندارد!
نویسنده سریال «پدر» اضافه کرد: پیشقراولان بحث جنگ نرم باید کسانی باشند که علاوهبر اعتقاد از توانمندی و تخصص هم برخوردار باشند. ما برای ساخت یک فیلم و سریال معمولی هزار نوع حساسیت از متن و فیلمنامه تا مباحث کیفی داریم اما وقتی به ساخت سریالهایی که در حوزه انقلاب و مسایل دینی است، میرسیم هیچ مبنا و حساسیتی وجود ندارد؛ سریال را به هر کسی میسپاریم و روی خروجی کار دقت نظر نداریم.
وی با تاکید بر اینکه احساس تکلیف و اعتقاد در ساخت یک اثر کافی نیست، تصریح کرد: ما میخواهیم سریالی درباره موضوع حجاب بسازیم، درست است که سازندگان احساس تکلیف میکنند و وقتی هم متن مصرح و کلام رهبری روی چنین مباحثی باشد این احساس تکلیف بیشتر می شود اما این احساس تکلیف شرط لازم است و شرط کافی نیست.
نویسنده سریال «تنهایی لیلا» توضیح داد: وقتی موضوع مهمی را به نویسندهای می دهید که متن بیهوده مینویسد یا کارگردانی که ابتداییترین المانهای جذب مخاطب را بلد نیست، حرف شما دیگر مخاطب ندارد. سریال شما اگر هم حرف مهمی بیان کند اما مخاطب جذب نکند، نمیتواند تاثیرگذار باشد چون مخاطبی به آن توجه نکرده است. در این صورت شما آن کاری را که دشمن با تلاش بسیار انجام می دهد اینجا به راحتی محقق کرده اید و آن بی اهمیت جلوه دادن مباحث مهم است.
وی با اشاره به نقطه ضعف آثار نمایشی در پرداختن به مباحث انقلابی و دینی عنوان کرد: فیلمی به نام «آرگو» ساخته میشود و بعد ما آثاری را برای مقابله با آن میسازیم اما آنقدر این آثار سطحی و کلیشهای هستند که در نهایت فقط برای مخاطب دافعه ایجاد میکنند. وقتی بلد نیستید با مبانی انقلابی کار بسازید طرف مقابل جاذبه ایجاد میکند و شما عملا در زمین دشمن خود بازی میکنید، یا سریالی درباره روحانیت میسازیم درحالی که خروجی سریال هیچ کمکی به حل مفاهیم معنوی و یا حتی جایگاه روحانیت در جامعه نمیکند.
این نویسنده با اشاره به سریال های مطرح دینی اظهار کرد: البته ما سریالهایی مثل «صاحبدلان»، «اغما»، «او یک فرشته بود» و... داشتهایم که مخاطبان زیادی را هم به خود جذب کرده اند اما مساله این است که ما کارهای مهم خود را دست افراد کارآزموده نمیدهیم.
تاکید رهبر انقلاب روی پرداخت هنرمندانه آثار
وی اضافه کرد: ما میدانیم موضوع سلمان فارسی خیلی موضوع مهمی است و دست یک فرد کاربلد و حرفهای مثل داوود میرباقری می سپاریم ولی باید بدانیم ساخت سریال درباره دوره پهلوی هم کار بسیار مهمی است و آن را هم باید دست کارگردانی کاربلد بدهیم. با سپردن کارهای مهم و درجه یک به دست افراد درجه چندم دیگر احتیاج نداریم دشمن به ما شبیخون بزند بلکه اشتباهاتی که مرتکب میشویم راه را برای دشمن باز می کنیم.
وی در پایان با اشاره به نکته رهبر انقلاب در ساخت سریالها به شکل هنرمندانه تاکید کرد: اگر نکات رهبر انقلاب فصل الخطاب قرار گیرد میتوان به سریال سازی امیدوار بود به طور مثال آقا روی پرداخت هنرمندانه آثار تاکید دارند و یکی از ملزومات این پرداخت هنرمندانه همین است که موضوعات حساس را به متخصصان ارجاع دهیم.
ارسال نظر